«Ασπίδα» για την καρδιά η μεσογειακή διατροφή

Νέα έρευνα που διεξήχθη στην Ισπανία επιβεβαιώνει τα οφέλη της μεσογειακής δίαιτας και αποφαίνεται ότι αυτού του είδους η διατροφή κάνει καλό στην καρδιά.

Μία ανάλυση που έγινε σε δείγμα 40.000 ισπανών ενηλίκων και σε διάρκεια δέκα ετών περίπου οδήγησε τους επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι η τήρηση της μεσογειακής δίαιτας μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή άλλου καρδιακού νοσήματος.

Τα συστατικά της μεσογειακής δίαιτας διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή, αλλά σε γενικές γραμμές, η διατροφή αυτή περιλαμβάνει μεγάλη κατανάλωση ελαιολάδου, φυτικά τρόφιμα όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά ολικής άλεσης και ξηρούς καρπούς.

Τα ψάρια προτιμώνται από το κρέας, ενώ προβλέπεται μόνο χαμηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος.

Το αλκοόλ και ειδικά το κόκκινο κρασί και τα γαλακτοκομικά προϊόντα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.

Επί χρόνια συγκεντρώνονταν στοιχεία σχετικά με τις προστατευτικές ιδιότητες της μεσογειακής διατροφής σε σχέση με τα καρδιακά νοσήματα, επισημαίνουν στην Αμερικανική Επιθεώρηση Επιδημιολογίας η Ζενεβιέβ Μπάκλαντ και οι συνεργάτες της στο Ογκολογικό Ινστιτούτο της Βαρκελώνης.

Έρευνες διαφορετικής κλίμακας έχουν δείξει ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου σε ανθρώπους που έχουν υποστεί καρδιακό επεισόδιο, τον κίνδυνο εγκεφαλικού και αυξάνει τη πιθανότητα επιβίωσης ανθρώπων που έχουν χρόνιο καρδιακό νόσημα, επισημαίνουν οι επιστήμονες.

πηγή: skai.gr

Posted on Ιανουαρίου 30, 2010, in υγεία, επιστήμη. Bookmark the permalink. Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο «Ασπίδα» για την καρδιά η μεσογειακή διατροφή.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Αρέσει σε %d bloggers: