Γήρανση του δέρματος προκαλούν το κάπνισμα και τα περιττά κιλά

Η μακροχρόνια έκθεση στον ήλιο και το κάπνισμα προκαλούν αλλαγές στο χρώμα, τη δομή και τη φυσιολογία του δέρματος σύμφωνα με την ερευνήτρια Kathryn J. Martires  από την Ιατρική Σχολή Case Western Reserve.

Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες μελέτησαν 65 ζεύγη πανομοιότυπων και όχι διδύμων, τα οποία συμμετείχαν στο Φεστιβάλ Διδύμων στο Οχάιο το 2002.

Τα δίδυμα συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με το βάρος τους, τον τύπο του δέρματός τους, τις διατροφικές τους συνήθειες, το τσιγάρο και το αλκοόλ, ενώ οι ερευνητές παρατηρούσαν αν οι εθελοντές είχε ρυτίδες, κηλίδες ή άλλες αλλοιώσεις στο δέρμα τους.

Όπως διαπιστώθηκε τα περισσότερα δίδυμα παρουσίαζαν τις ίδιες αλλοιώσεις στο δέρμα, δεομένου ότι μεγάλωσαν στην ίδια περιοχή και ζούσαν υπό τις ίδιες περιβαλλοντικές και φυσικές συνθήκες.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι σημαντικότεροι παράγοντες που προκαλούν πρόωρη γήρανση του δέρματος είναι το μεγάλο σωματικό βάρος, η έκθεση στον ήλιο χωρίς αντηλιακό και το ιστορικό καρκίνου του δέρματος.

«Η σχέση μεταξύ του καπνίσματος, της χρήσης αντηλιακού, του καρκίνου του δέρματος και των αλλοιώσεων στο δέρμα, όπως προέκυψε από τη μελέτη μας με τα δίδυμα, μπορεί να μας βοηθήσει να ενισχύσουμε τα μέτρα προστασίας για να μειώσουμε τους κινδύνους», επισημαίνουν στην έκθεσή τους οι ερευνητές.

πηγή: i-live.gr

Posted on Δεκέμβριος 31, 2009, in υγεία. Bookmark the permalink. Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Γήρανση του δέρματος προκαλούν το κάπνισμα και τα περιττά κιλά.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Αρέσει σε %d bloggers: