Βρέθηκε η χαμένη «Μικρή κιθάρα» του Πικάσο

Η ιταλική αστυνομία, μετά από εκτεταμένες έρευνες, εντόπισε μία μικρή ξύλινη κιθάρα που είχε φιλοτεχνήσει ο μεγάλος ζωγράφος Πάμπλο Πικάσο για την κόρη του Παλόμα και την οποία έκρυβε σε ένα κουτί παπουτσιών ένας έμπορος στην Πομέτσια, κοντά στη Ρώμη.

Το ξύλινο παιχνίδι, βαμμένο σε κίτρινο, γκρι και μαύρο χρώμα, είχε χαρίσει προ πολλών ετών ο ισπανός καλλιτέχνης στον ιταλό φίλο και ομότεχνό του Τζουζέπε Βιτόριο Παρίζι.

Χρόνια αργότερα, ο 92χρονος τότε ιταλός καλλιτέχνης είχε πεισθεί από έναν φίλο του, έμπορο και θαυμαστή της τέχνης της δεκαετίας του ’50, να του εμπιστευθεί την ξύλινη κιθάρα: «Δώσε μου την κιθάρα και θα της φτιάξω μία βιτρίνα, μέσα στην οποία θα την διατηρείς κανονικά», τον είχε διαβεβαιώσει ο «φίλος» του.

Από την ημέρα εκείνη το πολύτιμο αντικείμενο εξαφανίσθηκε.

Μετά τον θάνατο του Παρίζι, τον περασμένο Ιανουάριο, η χήρα του Βάντα κατέφυγε στους Καραμπινιέρους για να προσπαθήσουν να ανακαλύψουν την διάσημη κιθάρα: αφού ανασύστησαν την πορεία του αντικειμένου, οι επιθεωρητές κατόρθωσαν να ανακαλύψουν την κιθάρα στο πολυτελές διαμέρισμα του εμπόρου.

Πλέον, από το κουτί των παπουτσιών, η «Μικρή κιθάρα» θα βρίσκεται στο μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Μακάνιο, στη Λίμνη Ματζόρε (κοντά στα σύνορα με την Ελβετία) όπου θα εκτίθεται για το ευρύ κοινό, σύμφωνα με τη θέληση του νομίμου ιδιοκτήτη της.

πηγή: skai.gr

Advertisements

Posted on Δεκέμβριος 31, 2009, in πολιτισμός, ζωγραφική, κόσμος. Bookmark the permalink. Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Βρέθηκε η χαμένη «Μικρή κιθάρα» του Πικάσο.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Αρέσει σε %d bloggers: