Μοντέρνες και ενεργειακά αυτόνομες στάσεις

picture.νέες στάσεισ λεωφορείων

Στάσεις – σύμβολα για το περιβάλλον πρόκειται να εγκαταστήσει στο μέλλον ο ΟΑΣΑ.

Προσφέρουν άνεση και ασφάλεια στο επιβατικό κοινό, αλλά κυρίως καθαρή, ανανεώσιμη ενέργεια.

Ο λόγος για τις νέες ηλιακές στάσεις λεωφορείων οι οποίες θα αντικαταστήσουν τις παλιές και οι οποίες αναμένεται να αλλάξουν σταδιακά τη φυσιογνωμία ολόκληρης της πόλης.

Οι ηλιακές στάσεις, που κέρδισαν το πρώτο βραβείο σε διαγωνισμό του ΟΑΣΑ, σχεδιάστηκαν από την αρχιτέκτονα Μαρκέλλα Φυντικάκη.


Οι νέες στάσεις θα περιλαμβάνουν φωτοβολταϊκά στοιχεία πάνω στο στέγαστρο και θα είναι ενεργειακά αυτόνομες. Θα περιλαμβάνουν οθόνη πληροφοριών, υαλοπίνακες αυξημένης αντοχής για να μην καταστρέφονται εύκολα και δοκό ασφαλείας για την προστασία των επιβατών. Οι νέες στάσεις θα είναι συνδεδεμένες και με το δίκτυο της ΔΕΗ για τις περιπτώσεις που η ενέργεια από τον ήλιο δεν επαρκεί.

Οι βασικοί τύποι των νέων στάσεων θα είναι τρεις: μεγάλες συνθέσεις που θα τοποθετηθούν στις αφετηρίες με το κόστος τους να ανέρχεται σε 10.000 ευρώ, μικρότερες που θα κοστίζουν έως 5.000 ευρώ και απλοί στύλοι που θα μπορούν να τοποθετηθούν σε στενά πεζοδρόμια. Το κόστος κατασκευής για τις τελευταίες θα κυμαίνεται από 500 έως 1.000 ευρώ.

Οι μελέτες για την αντικατάσταση 7.500 στάσεων λεωφορείων σε όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί έως τα τέλη του επόμενου μήνα. Αυτό, όμως, που δεν έχει ακόμα καταστεί σαφές είναι πώς θα χρηματοδοτηθεί το συγκεκριμένο έργο.

πηγή: skai.gr

Advertisements

Posted on Νοέμβριος 8, 2009, in περιβάλλον, πολιτισμός. Bookmark the permalink. Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Μοντέρνες και ενεργειακά αυτόνομες στάσεις.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Αρέσει σε %d bloggers: