Πρόταση για πιο «σκληρά» αντικαπνιστικά μέτρα στη χώρα μας

picture.no smoking

 

Πιο «σκληρά» αντικαπνιστικά μέτρα στη χώρα μας εισηγείται η ελληνική αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Δικτύου για τον Ελεγχο του Καπνίσματος (ENSP).

Η πρόταση έγινε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του ENSP, στην Ελλάδα, από το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ENSP και πρόεδρο της εθνικής επιτροπής για τη διακοπή του καπνίσματος, καθηγητή κ. Παναγιώτη Μπεχράκη.

Ο κ. Μπεχράκης πρότεινε να διαγραφούν όλες οι εξαιρέσεις της τρέχουσας αντικαπνιστικής νομοθεσίας που ισχύει στην Ελλάδα, και θεωρεί απαραίτητη την αύξηση της τιμής των τσιγάρων, τουλάχιστον κατά 30% από τον επόμενο χρόνο.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, οι επιστήμονες τόνισαν την ανάγκη να υπάρξει ένα εκπαιδευτικό αντικαπνιστικό πρόγραμμα για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Τα αντικαπνιστικά μέτρα έχουν ατονήσει στη χώρα μας, όπως παραδέχεται και ο κ. Μπεχράκης.

Η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας θεωρεί ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για τον έλεγχο εφαρμογής τους. Η υπουργός κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου έχει ζητήσει επαναξιολόγηση των μέτρων από ειδική επιτροπή και αναμένεται να υπάρξει επίσημη τοποθέτηση για το θέμα.

Οι ειδικοί του ENSP θεωρούν το παθητικό κάπνισμα ένα πολύ σοβαρό ζήτημα Δημόσιας Υγείας, εκτιμώντας ότι -κάθε χρόνο- 79.000 άνθρωποι πεθαίνουν από παθητικό κάπνισμα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το ENSP ιδρύθηκε το 1997 και αποτελεί το μεγαλύτερο διεθνές, μη κερδοσκοπικό δίκτυο για τον έλεγχο του καπνίσματος, με μέλη 500 οργανισμούς και 28 εθνικές αντιπροσωπείες.

Σκοπός του είναι η ανάπτυξη συνδυασμένης στρατηγικής μεταξύ οργανισμών που ασχολούνται με τον έλεγχο του καπνίσματος στην Ευρώπη, μέσω ανταλλαγής εμπειριών, πληροφοριών και κοινών προγραμμάτων, και η προώθηση πολιτικών ελέγχου του καπνίσματος σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Αποτελεί, επίσης, τον κεντρικό σύνδεσμο μεταξύ εθνικών και ευρωπαϊκών κυβερνητικών και μη οργανισμών, στο πλαίσιο νομοθετικών ρυθμίσεων και προτάσεων που σχετίζονται με το κάπνισμα.

πηγή: ethnos.gr

Advertisements

Posted on Οκτώβριος 30, 2009, in υγεία, διάφορα. Bookmark the permalink. Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Πρόταση για πιο «σκληρά» αντικαπνιστικά μέτρα στη χώρα μας.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Αρέσει σε %d bloggers: