«Σαχάρα» όλη η Μεσόγειος σε 40 χρόνια

Picture.σαχάρα

Μέχρι και τέσσερις βαθμούς Κελσίου θα ανέβει η μέση θερμοκρασία στον πλανήτη μέχρι τα μέσα του 2050, ενώ στη Μεσόγειο οι βροχοπτώσεις θα μειωθούν κατά 20%, προβλέπουν οι ειδικοί. Αυτό θα συμβεί αν συνεχιστεί η σημερινή αυξητική τάση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, όπως προβλέπει έκθεση του Met Office Hadley Center, η οποία παρουσιάστηκε κατά την έναρξη των εργασιών συνεδρίου για την κλιματική αλλαγή στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Τα συμπεράσματα της μελέτης απηχούν τις εκτιμήσεις που διατυπώνονται σε έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα, την προηγούμενη εβδομάδα, ο ΟΗΕ και οι οποίες επισκιάζουν ακόμη και τα πιο απαισιόδοξα σενάρια που περιλαμβάνονται στην τέταρτη αποτίμηση (AR4) της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), το 2007.

H IPCC βραβεύθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης για την έκθεση AR4, ένα από τα ευρήματα της οποίας ήταν ότι η μέση θερμοκρασία του πλανήτη ενδέχεται να σημειώσει άνοδο έως και κατά 4 βαθμούς Κελσίου μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 2050.

Η σημερινή μελέτη επιβεβαιώνει ότι η άνοδος αυτή μπορεί να συμβεί λίγο νωρίτερα, μέχρι τα μέσα του 2050 και κάνει λόγο για πιο ακραία τοπικά φαινόμενα.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η άνοδος κατά 4 βαθμούς της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη συνεπάγεται υψηλότερες θερμοκρασίες σε τοπικό επίπεδο. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η άνοδος κατά 15 βαθμούς Κελσίου σε ορισμένα τμήματα του αρκτικού κύκλου και κατά 10 βαθμούς Κελσίου σε τμήματα της δυτικής και νοτίου Αφρικής.

Τέτοιες θερμοκρασίες στον αρκτικό κύκλο ενδέχεται να έχουν ως αποτέλεσμα την τήξη του μόνιμα παγωμένου πετρώματος, στο οποίο μέχρι σήμερα παγιδεύεται το μεθάνιο, ένα από τα σημαντικά αέρια του θερμοκηπίου, σημείωσε η κ. Χέμινγκ.

Στη μελέτη του Met Office Hadley Center διατυπώνεται επίσης, η εκτίμηση ότι οι βροχοπτώσεις ενδέχεται να μειωθούν στον εικοστό πρώτο αιώνα κατά ένα πέμπτο και περισσότερο, σε τμήματα της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής, τη Μεσόγειο και τις παράκτιες περιοχές της Αυστραλίας.

«Σε όλα σχεδόν τα μοντέλα, η περιοχή της Μεσογείου δίνει σταθερή ένδειξη σημαντικής ξηρασίας», ανέφερε η κ. Χέμινγκ. Μια μείωση κατά 20% ή περισσότερο «είναι πολύ για περιοχές όπως η Ισπανία, η οποία βιώνει μειώσεις βροχοπτώσεων τα τελευταία χρόνια», προειδοποίησε η ίδια.

πηγή: freecity.gr

Advertisements

Posted on Οκτώβριος 1, 2009, in περιβάλλον. Bookmark the permalink. Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο «Σαχάρα» όλη η Μεσόγειος σε 40 χρόνια.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Αρέσει σε %d bloggers: