Η γρίπη των δεινοσαύρων!

picture.δεινόσαυρος

Ο πονόλαιμος φαίνεται ότι ήταν ο λόγος που αφάνισε τον πιο φοβερό απ΄ όλους τους δεινοσαύρους: τον Τυραννόσαυρο Ρεξ!

Σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα, ο Τυραννόσαυρος έπασχε συχνά από μία βακτηριακή λοίμωξη από παράσιτο στο λαιμό του, με συνέπεια να μην μπορεί να φάει και να πεθαίνει κυριολεκτικά από την πείνα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η αρρώστια αυτή συνεχίζει μέχρι και σήμερα να πλήττει τους αετούς και τα γεράκια.

Η έρευνα της Κτηνιατρικής Σχολής του αμερικανικού πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν-Μάντισον βασίστηκε στις τρύπες που βρέθηκαν στο απολιθωμένο σαγόνι ενός από τους πιο διάσημους δεινόσαυρους που έχουν ποτέ βρεθεί, της «Σου», μήκους 13 και ύψους 4 μέτρων, που βρίσκεται σήμερα στο Μουσείο Φιλντ του Σικάγου.

Αρχικά οι τρύπες είχαν θεωρηθεί κατάλοιπα κάποιας μάχης με άλλα θηρία, όμως η νέα μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι τρύπες (πλάτους μέχρι πέντε εκατοστών) προήλθαν από μια τρομερή αρρώστια που προκαλούσε ένα πρωτόζωο παρόμοιο με το σημερινό παράσιτο Trichomonas gallinae, το οποίο και σήμερα πλήττει τα σύγχρονα πουλιά, ιδίως τα αρπακτικά.

Οι ερευνητές μελέτησαν 61 απολιθώματα Τυραννόσαυρων και βρήκαν ότι ένας στους έξι (δέκα συνολικά) φέρουν στο σαγόνι τους ανάλογες τρύπες. Θεωρείται πιθανό ότι η μόλυνση ήταν τόσο σοβαρή στο λαιμό και το στόμα τους, που οι βάρους επτά τόνων δεινόσαυροι κυριολεκτικά λιμοκτονούσαν.

Η μόλυνση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, μεταφερόταν από τον ένα δεινόσαυρο στον άλλο είτε μέσα από δαγκώματα στο πρόσωπο, είτε με το σάλιο.

πηγή: skai.gr

Posted on Σεπτεμβρίου 30, 2009, in επιστήμη. Bookmark the permalink. Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η γρίπη των δεινοσαύρων!.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Αρέσει σε %d bloggers: